Med menstruacijo se vsaka ženska trudi, da bi se počutila čim bolje, da bi bila čista in se ne bi vsako minuto spominjala, da je njeno telo v obdobju, ko se mora enostavno znebiti odvečnih tekočin. Glede na to, da so moji dnevi – ne meneč se za različna stanja mojega telesa – natrpani z različnimi dejavnostmi, se trudim da se tudi v času menstruacije počutim kar se da dobro. Zato že nekaj let prakticiram uporabo higijenskih tamponov in vložkov.

Tampone uporabljam predvsem prva dva dneva, ko je izločanje menstruacijske tekočine najmočnejše. Takrat ne maram rdečih presenečenj v svojih spodnjih hlačkah. Zato uporabljam primerno velike tampone, ki uspejo vpiti vso tekočino že znotraj mojega telesa. V spodnjice si prilepim le ščitnik perila. Za vsak slučaj, če bi kakšna kapljica vseeno našla pot na plano. Sploh, če imam popoldan še rekreacijo.

Tamponov ponoči ne uporabljam

Ponoči ne uporabljam tamponov, razen, če se zgodi, da moram na kakšno poslovno pot in moram prespati v hotelu. Ne predstavljam si, kako zoprno bi se počutila, če bi zjutraj na rjuhi zagledala rdeč madež … Zato takrat raje uporabljam tampone, čeprav se zavedam, da je tampone pametno menjati na 4 do 6 ur. Sicer mi pa na poti tako ali tako zelo redko uspe spati dlje od 6 ur.

Če tampona več kot 6 ur ne zamenjamo, naj bi se povečala tudi možnost za sindrom toksičnega šoka (STŠ). Gre za zastrupitev krvi z bakterijo Staphylococcus aureus, ki naj bi jih imeli v našem telesu. Vendar če se pod določenimi pogoji začnejo zelo hitro razmnoževati, lahko povzročijo STŠ.

Med menstruacijo ne smemo pozabiti na higieno

Kot sem že omenila, higienske tampone uporabljam predvsem v službenem času. Čeprav jih je včasih prav zoprno menjati, sploh ko pridem v toaletne prostore in ugotovim, da si rok ne morem temeljito očistiti z milom … Zato imam po navadi s seboj svoje vlažilne krpice, s katerimi si za silo očistim roke pred in po vstavljanju tampona.

Doma pa se rada razkomotim. Kljub temu, da tampona v sebi praktično ne čutim, ne znam opisati ugodja, ki me preplavi, ko ga odstranim iz telesa in ga zamenjam s higienskim vložkom iz naravnih materialov.

Odišavljeni higienski izdelki – da ali ne?

Včasih razmišljam o tem, zakaj so si izmislili odišavljene higienske izdelke … Meni se to zdi … kaj pa vem kako … Vsaka ženska ima svoje poglede na to. Bolj kot to, da so tamponi ali vložki odišavljeni, je meni pomemben material, iz katerega so narejeni izdelki, ki prihajajo v stik z mojimi najbolj intimnimi deli telesa. Sama prisegam na higijenske izdelke iz 100% naravnih materialov. Tudi zaradi tega se tiste dni v mesecu počutim bolje in vem, da je možnost, ko bi svoje telo zastrupljala z nepotrebno kemijo, zmanjšana na minimum. Ob tem me veseli tudi dejstvo, da ne naredim nekaj dobrega samo za sebe, ampak tudi za okolje.

Kakšne so pa vaše navade? Uporabljate le tampone ali jih kombinirate z vložki?

Katarina