Danes imamo ženske ta privilegij, da v času menstruacije lahko izbiramo med različnimi higienskimi izdelki. Nekaterim bolj odgovarjajo vložki, drugim tamponi, tretjim menstrualne skodelice. Nekatere so pozorne predvsem na to, da med menstruacijo vzdržujejo nivo higiene s pomočjo naravnih higienskih izdelkov. Spet drugim je pomembno, da zaradi menstruacije ne onesnažujejo okolja.

Tudi sama prisegam na higienske izdelke iz naravnih materialov, s katerimi bi čim manj onesnaževala okolje. Že sama izdelava različnih izdelkov je lahko okolju prijaznejša, da o njihovi razgradnji ne govorimo. Glede na to, kako umazana je Zemlja, se mi zdi še toliko bolj pomembno, da ženske izbiramo čim bolj naravne izdelke in na takšen način varujemo okolje.

Koliko vložkov/tamponov porabi ena ženska?

Ko sem razmišljala o onesnaževanju, sem naredila hitri izračun o tem, koliko vložkov ali tamponov v svojem življenju porabi ena ženska v zahodnem svetu … Recimo, da imamo menstruacijo približno 30 let, povprečno 5 dni na mesec, kar pomeni, da v življenju krvavimo nekje okoli 1800 dni … Tiste, ki skrbimo za higieno in si vsak dan menstruacije zamenjamo (čez palec) 5 vložkov, jih v 30 letih porabimo 9000. Kar lepa številka, kajne?!

Za koga je najbolj primerna menstrualna skodelica?

Uporaba naravnih materialov za različne izdelke je vse bolj pomembna. Uporabljati bi jih morale tudi med menstruacijo. Študentke in ženske z redno menstruacijo lahko v tem primeru namesto vložkov in tamponov uporabijo menstrualno skodelico za večkratno uporabo. Preden jo po menstruaciji shranimo za naslednji mesec, jo je potrebno sterilizirati. Nekatere pripadnice nežnejšega spola si enostavno ne predstavljajo več življenja brez menstrualne skodelice.

Življenje brez silikonske skodelice, v katero se nabira menstrualna tekočina, si lažje predstavljamo malo starejše ženske, ko nam menstrualni cikel počasi usiha in zaradi nerednih in različno močnih menstruacij ugotavljamo, da našim muhastim menstruacijam v tem obdobju najbolj ustrezajo ravno higienski vložki iz 100% naravnih materialov.

Kakšne so prednosti menstrualne skodelice?

Verjamem, da zna biti menstrualna skodelica prava izbira za tiste, ki so zelo športno aktivne. Ali poleti, ko zaradi različnih aktivnosti največ časa preživimo kje zunaj. Skodelice ni potrebno menjati tako pogosto kot tampone. Lahko jo zamenjamo šele po 12 urah.

Kljub temu, da menstrualne skodelice niso najbolj poceni, jih po nakupu lahko uporabljamo nekaj let. Razen, če jih poškodujemo. Lahko se uporabljajo tudi skupaj z nekaterimi kontracepcijskimi izdelki, kot na primer mireno, kontracepcijskih obročem ali spiralo.

Ščitniki perila za dodatno zaščito

Da bi se počutile bolje, veliko žensk skupaj z menstrualno skodelico uporablja še ščitnike perila. Ob pravilni uporabi sicer skodelica ne bi smela spustiti, vendar dodatna zaščita v spodnjih hlačkah s ščitniki perila prav gotovo še pomeni dodaten občutek brezskrbnosti.

Predstavljam si, da zna biti vstavljanje in odstranjevanje menstrualne skodelice – vsaj na začetku – kar zanimiva zabava. Sicer smo pa ljudje zelo prilagodljiva bitja. In točno vemo, kaj je najboljše za nas.

Kaj bi pa ve izbrale? Higienske vložke? Tampone? Menstrualno skodelico?

Če imate kakšno zanimivo izkušnjo o menstuaciji in higienskih izdelkih, bomo veseli, če jo boste delile z nami.

Katarina