Po navadi nimam večjih težav z menstruacijo. No, enkrat se mi je zgodilo, da sem dobila menstruacijo, v moji torbici pa ni bilo nobenega vložka ali tampona. Pred rdečo katastrofo me je rešila sodelavka. Še dobro … Ta mesec pa se mi je zgodilo, da sem imela prvi dan menstruacije tako močne bolečine, da sem si vzela prost dan v službi. Doma sem se spravila pod toplo odejo in se skoraj cel dan kratkočasila z nadaljevankami in prebiranjem interneta na temo blaženja bolečin v času menstruacije. Proti večeru sem si privoščila še nekaj nežnih jogijskih vaj.

Med brskanjem po internetu sem izvedela, da obstaja prav posebno ime za boleče menstruacije – dismenoreja. Zanimivo, kajne.

Kaj je tisto, kar povzroča boleče menstruacije oziroma menstrualne krče?

To, da se bolečine med menstruacijo najpogosteje pojavijo prvi ali drugi dan sem že vedela. Dodatno pa sem izvedela, da jih izzovejo hormoni prostaglandini, ki delujejo na krčenje maternice in krvavitev. Zato je tudi krvavitev v prvih dnevih najmočnejša.

Kako boleče so boleče menstruacije?

Nekatere ženske imajo srečo in sploh ne poznajo boleče menstruacije. Druge bolečine čutijo, a so bolj blage in se jih da nekako prenašati. Nekatere ženske pa nimajo te sreče in jih bolečine od krčev lahko poponoma onesposobijo. Zaradi bolečin lahko tudi omedlevajo.

Kaj pomaga pri boleči menstruaciji?

Obstaja več načinov, eni so 100% naravni, drugi kemični. Če naravni načini ne delujejo, ali zaradi načina našega dela enostavno nimamo možnosti, da bi si jih privoščile, nam lahko pomagajo tudi zdravila iz lekarne. Bolečine bodo ublažili t. i. nesteroidni antirevmatiki: ibuprofen in naproksen. Pišejo, da lahko ta zdravila začnemo jemati že pred menstruacijo in mogoče do krčev sploh ne pride.

Naravni načini blaženja bolečih menstruacij so:

 • Topli obkladki na predelu maternice.
 • Topla kopel. Zvečer se za približno 20 minut potopimo v vodo, ki naj ne presega telesne temperature, za boljši učinek dodamo kakšno kapljico eteričnega olja.
 • Masaža z eteričnimi olji. Izberite eterično olje majarona ali kamilice. Blaga masaža s temi olji blaži boleče krče materničnega vratu. Spodaj si preberite še nekaj navodil za uporabo eteričnih olj.*
 • Joga. Privoščite si 30 minut domače joge za blaženje krčev ali PMS. Za več različnih vadb v Youtube iskalnik vpišite “yoga for crambs”.
 • Refleksoterapija. Poskusite z masažo točno določenih točk na vaših stopalih. Klik za eno od predstavitev.
 • Sprehodi v naravi bodo sprostili napetost, umirili krče in spodbudili presnovo.
 • Nežna, sproščujoča glasba. Včasih so bolečine tako močne, da ne moremo drugega, kot pokrčiti noge, jih približati k trebuhu in čakati, da mine. Mogoče vam takrat pomaga glasba. Na youtubeu boste našle tudi sproščujočo glasbo, ki naj bi pomirjala menstrualne krče. Klik do enega od posnetkov.
 • Spremenjena prehrana. V času menstruacije zmanjšajte pitje kofeinskih napitkov in uživanje veliko sladkorja in ogljikovih hidratov.
 • Počitek. Če je le možno, si privoščite prost dan ali vsaj nekaj počitka, da telo opravi svojo mesečno nalogo.

Sama imam to srečo, da moji krči niso bili še nikoli tako močni, da bi me popolnoma onesposobili, zato si jih najraje lajšam s kakšnim dolgim sprehodom po gozdnih poteh ali jogo. Dodaten stres v času menstruacije mi pa tako ali tako izničijo 100% naravni higienski izdelki My Secret Garden.

 

* Kako se uporabljajo eterična olja?

 • Eterična olja so koncentrati.
 • Pri njihovi uporabi morate še posebej paziti na oči in sluznico.
 • Stekleničke dobro zaprite in hranite na mestu, ki je otrokom nedostopno.
 • Nosečnicam se odsvetuje uporaba eteričnih olj.

Masaža: Eterična olja je treba pred uporabo obvezno razredčiti z nosilnimi olji, na primer z mandljevim ali jojobinim oljem. Približno 50 ml nosilnega olja dodamo od 10 do 13 kapljic eteričnega olja. S pomočjo masaže naše telo skozi pore vsrka vse dobrodejne učinkovine eteričnih olj. Molekule olja prodrejo v kri in naprej v živčni sistem ter tako vplivajo na naše čustveno in telesno počutje.

Kopeli: Recept za 1 kopel: 10 kapljic izbranega olja pomešamo z žlico soli, medu ali smetane in raztopimo v kadi z vodo.

Katarina