Ko sem nazadnje dobila menstruacijo, sem si mislila: “Joj, kako bi bilo dobro, če bi lahko kar ugasnila ta proces in vse, kar pride z njim. Včasih se mi zdi, da dela samo zgago.” S takšnimi mislimi sem se srečevala že takrat, ko sem bila še študentka in sem imela veliko več časa za sebe, kot ga imam zdaj, ko ga moram deliti z družino in službo, kjer vodim manjšo ekipo ljudi.

Ob razmišljanju, koliko nepotrebnih težav lahko s seboj prinesejo “tisti dnevi v mesecu” sem se zavedla, da se kljub svojim 38 letom pravzaprav nikoli nisem podrobneje zanimala za eno od stvari, ki nas ženske dela tako drugačne od moških. Ker sem bila malo slabe volje in utrujena, sem si privoščila zgodnji skok v posteljo. Namesto knjige, sem v roke vzela telefon in začela iskati zanimive informacije o menstruaciji. Obnovila sem svoje celotno znanje o menstrualnem ciklusu.

Ste vedele, da menstrualni ciklus ni čas, ko imamo menstruacijo?

S prvim dnem menstruacije se ta mesečni cikel šele začne in traja vse do naslednje menstruacije.

Ste vedele, da ima menstrualni ciklus več faz?

Celoten cikel traja od 23 do 35 dni. Najprej je menstruacija. Običajno traja od 3 do 7 dni. Sledi ji faza pred ovulacijo, strokovno folikularna faza. Če poenostavim, je to obdobje, ko v jajčnih začnejo nastajati folikli, s tekočino napolnjeni mešički, v katerih so jajčeca. Najmočnejši folikl bo v naslednji stopnji – ovulaciji – sprostil jajčece iz jajcevoda. Ovulaciji sledi nekaj dni za vse, ki želijo postati starši. Če je tem času ne pride do zanositve, nastopi lutealna faza. Zaradi različnih ravni hormonov estrogena in progesterona začne obloga v maternici, ki je pripravljena za sprejetje oplojenega jajčeca, razpadati in se luščiti, telo pa jo začne odstranjevati. In smo spet na začetku. Pozdravljena, menstruacija.

Se še spomnite, da ovulacija traja samo 1 dan, ki ga je izredno težko natančno napovedati?

Ovulacija je proces, ko se jajčece sprosti iz jajčnika v jajcevod in potuje proti maternici. Po tem dogodku je časa 24 ur, da pride do oploditve, v nasprotnem primeru jajčece propade. Podatek o ovulaciji je pomemben za tiste ženske, ki želijo zanositi in za vse ostale, saj se bo po zaključku ovulacije začel čas PMS. Ljudje, pripravite se, mogoče bom v teh dneh malo manj zbrana, bolj utrujena itd.

Zakaj imamo nekatere ženske v prvih dneh menstruacije bolečine?

Bolečine povzročajo prostaglandini. To so hormoni, ki stimulirajo krčenje maternice in krvavitev. Po navadi ženske te bolečine čutimo v prvih dneh, potem pa počasi izginejo. Obstaja tudi nekaj različnih načinov za njihovo lajšanje. Če katera ni najbolj navdušena nad zdravili, si lahko privošči toplo kopel, več počitka, masažo z eteričnimi olji ipd.

A nismo ženske ena fenomenalna bitja? Naša telesa so tako popolna, me pa jih vse premalo cenimo in bi si jih rade podredile po svoje. Ampak, če bi se ženske večkrat ustavile in poslušale svoje telo, bi se bolje odzivale na razne spremembe, ki se nam dogajajo. Mogoče bi bile zato več dni v mesecu boljše volje.

Če bi bile rade brez skrbi vsaj tistih 5 dni, ko moramo ženske še posebej skrbeti za higieno svojih intimnih predelov, vas vabim, da se pridružite našim naročnicam. Pri My Secret Garden bomo poskrbeli, da boste imele vedno na zalogi 100% naravne higienske izdelke. Plačilo se bo zgodilo samo od sebe, vložke in tampone pa boste pravočasno dobile po pošti.

Katarina